Hovedside

Graminor AS utvikler nye plantesorter til jord- og hagebruksnæringen i Norge og Norden

Hold deg oppdatert på de nyeste norske sortene i markedet

Finn sort gjennom vår sortsvelger

Korn

Potet

Engvekster

Frukt

Bær

Nyheter

  • Næringsdoktorgrad for å bli havreforedler
    Soppsykdommen Fusarium er i dag en av de alvorligste sykdommene på korn i Norge, og reduserer avlingen og kvaliteten i kornet.  Soppen produserer også en rekke giftige mykotoksiner som kan være helsefarlig for mennesker og dyr. Det er på gang […]
  • Uttesting av gode gener
    Graminor sitt samfunnsoppdrag å utvikle plantesorter innen korn, engvekster, potet, frukt- og bær for norske vekstforhold. Dette gjør vi ved å krysse sorter og plantelinjer med gener som er, eller vil bli viktige, for å kunne lykkes i et norsk […]
  • Slektsforskning i eple – DNA avslører ukjente familiebånd
    Epledyrking har en lang historie her i landet, med røtter tilbake helt til vikingtiden. Med tilgang til nye produktive sorter og dyrkingssystem på 80- og 90-tallet holdt mange norske gamle fruktsorter på å forsvinne helt. Heldigvis ble det initiert innsamlingsaksjoner […]

Følg oss

Er du oppdatert?

Det er nå tid for å planlegge kornsesongen 2024🌾
Graminor jobber kontinuerlig med å utvikle og tilby nye, bedre sorter, tilpasset norske og nordiske vekstforhold. 

Gå inn på vår sortsvelger for å få oversikt over de nyeste aktuelle sortene for kommende sesong. Link i bio @graminor_as 

#såkorn #foredling #matsikkerhet

Er du oppdatert?

Det er nå tid for å planlegge kornsesongen 2024🌾
Graminor jobber kontinuerlig med å utvikle og tilby nye, bedre sorter, tilpasset norske og nordiske vekstforhold.

Gå inn på vår sortsvelger for å få oversikt over de nyeste aktuelle sortene for kommende sesong. Link i bio @graminor_as

#såkorn #foredling #matsikkerhet
...

Innhøstingen er i gang👏

Tross værutfordringer, mye nedbør og ellers våte forhold, benytter vi enhver anledning og oppholdsvær til å høste det som er modent🌾 Slik at vi får sikret materiale til videre foredlingsarbeid.

Er du i gang med innhøstingen?

#foredling #korn #matsikkerhet

Innhøstingen er i gang👏

Tross værutfordringer, mye nedbør og ellers våte forhold, benytter vi enhver anledning og oppholdsvær til å høste det som er modent🌾 Slik at vi får sikret materiale til videre foredlingsarbeid.

Er du i gang med innhøstingen?

#foredling #korn #matsikkerhet
...

Dette er grunnen til at feltene våre ser litt «rare» ut😉👇

Graminor utvikler nye sorter av korn, potet, engvekster, frukt og bær, ytterligere tilpasset norske og nordiske vekstforhold. For å gjøre dette er vi nødt til å teste materiale underveis i prosessen. Én ny sort er et resultat av mange år med kryssing, testing og utprøving, som gjøres på mindre og større områder. 

Det som starter som en kryssing av to eksisterende sorter med agronomiske egenskaper vi ser etter; kan bli ett frø som blir én ny plante, før den igjen blir ti ulike planter, som deretter blir flere populasjoner og så videre. Dette kaller vi generasjoner og slik fortsetter det helt til vi potensielt sitter igjen med én helt ny sort. 

Ved å så og dyrke generasjonene i rader, ruter eller større områder på jordet, har vi muligheten til å observere, notere og velge ut de plantene vi vil ha med oss videre i prosessen. Eller velge bort. Fordi det av én kryssing kan bli en hel haug med populasjoner og generasjoner, får vi nettopp disse «rutene» i felt – der populasjonene står side om side og man kan se forskjellene godt.

Slik ender vi til slutt opp med en helt ny sort du kan så, dyrke eller finne i butikkhyllene🌱

#planteforedling #nytnorge #matsikkerhet

Dette er grunnen til at feltene våre ser litt «rare» ut😉👇

Graminor utvikler nye sorter av korn, potet, engvekster, frukt og bær, ytterligere tilpasset norske og nordiske vekstforhold. For å gjøre dette er vi nødt til å teste materiale underveis i prosessen. Én ny sort er et resultat av mange år med kryssing, testing og utprøving, som gjøres på mindre og større områder.

Det som starter som en kryssing av to eksisterende sorter med agronomiske egenskaper vi ser etter; kan bli ett frø som blir én ny plante, før den igjen blir ti ulike planter, som deretter blir flere populasjoner og så videre. Dette kaller vi generasjoner og slik fortsetter det helt til vi potensielt sitter igjen med én helt ny sort.

Ved å så og dyrke generasjonene i rader, ruter eller større områder på jordet, har vi muligheten til å observere, notere og velge ut de plantene vi vil ha med oss videre i prosessen. Eller velge bort. Fordi det av én kryssing kan bli en hel haug med populasjoner og generasjoner, får vi nettopp disse «rutene» i felt – der populasjonene står side om side og man kan se forskjellene godt.

Slik ender vi til slutt opp med en helt ny sort du kan så, dyrke eller finne i butikkhyllene🌱

#planteforedling #nytnorge #matsikkerhet
...