Graminor er involvert i Forsknings- og Utviklings (FOU) prosjekter i samarbeid med nasjonale og internasjonale aktører. Dette for å initiere og utløse forskning og utvikling der vi har behov for kunnskap og for å utvikle kompetanse innen fagfelt som kan brukes i utviklingen av sortsutviklingsprogrammene.
Graminor er involvert i følgende prosjekter i sammenheng med forskning som er relatert til utvikling av nye kornsorter:
Tilpasninger i den norske verdikjeden for mathvete for å oppnå god bakekvalitet og høy norskandel i et utfordrende klima.
Prosjektet MATHVETE skal utvikle kunnskap og tilpasningsstrategier i verdikjeden for å sikre høy og stabil produksjon av norsk mathvete med god bakekvalitet i et fremtidig utfordrende klima. Bruken av norsk hvete til mat begrenses av for lavt proteininnhold og svak og/eller varierende glutenkvalitet. Aktivitetene i dette prosjektet skal møte disse utfordringene.
OATGEN: Oat breeding in the era of genomics: resistance to Fusarium
Havreforedling i genetikkens tidsalder: resistens mot Fusarium.
OatGen er et samarbeid mellom Graminor AS, NMBU og NOFIMA. Prosjektet fokuserer på å utvikle et mer effektivt havreforedlingsprogram, gjennom implementering av nye genetiske verktøy, med fokus på Fusarium-resistens.
Større avlingsframgang i norsk kornforedling gjennom pålitelig og high-throughput fenotyping (virtual phenomics; vPheno)
Prosjektet har som mål å effektivisere, og øke presisjonsnivået i arbeidet med å foredle nye plantesorter, ved å ta i bruk nyskapende teknologiske løsninger som Virtual Reality, genomisk seleksjon og hyperspektrale bilder.
I prosjektets først fase (2015-2017) etableres et Nordisk nettverk for plantefenotyping (NPPN) for å utvikle high-throughput fenotyping foredlingsstrategier basert på implementering av UAS teknologi (droner). NPPN vil være ansvarlig for aktiviteter som skal sikre dynamisk utvikling av feltfenotyping gjennom kunnskapsdeling og involvering av sluttbruker. Fase to av prosjektet (etter 2017) innebærer forsking og innovasjon av neste generasjon av fenomikk gjennom feltforsøk, mer avanserte UAS, bioniformatikk og high-performance beregning av Big Data.
Nye genomiske verktøy i foredlingen av brødhvete med god bakekvalitet.
Prosjektet har som mål å implementere nye genom-baserte foredlingsverktøy som kan effektivisere Graminors hveteforedlingsprogram. Resistens mot aksgroing vil bli brukt som case, siden dette er den viktigste egenskapen som må forbedres for å sikre en stabil bakekvalitet basert på norskprodusert hvete.
Integrasjon av felt- og laboratoriekunnskap i bygg (offentlig privat partnerskap, PPP).
Nordisk samarbeid for pre-foredling, initiert av det Nordiske ministerrådet i 2011, og organisert av NordGen. Målet med prosjektet er å sikre utviklingen av plantesorter for det nordiske klimaet og tilpasset fremtidige klimatiske endringer.
Prosjektet «Kvalitetskorn» vil øke tilbudet av hvetesorter egnet for økologisk dyrking og håndverksmessig bakst.
Resistance to Fusarium langsethiae in Norwegian oats- SafeOats
Resistens mot Fusarium langsethiae i norsk havre (TRYGGHAVRE).
QUALITYWHEAT: Norwegian wheat with optimized protein content and high baking quality
Norsk mathvete med riktig proteininnhold og god baketeknisk kvalitet.
Resistenskilder, resistensmekanismer og seleksjonsmetoder mot Fusarium og mykotoksiner i havre.
Økte kornavlinger og bedre kornkvalitet gjennom økt resistens mot bladflekksykdommer i hvete og bygg.
Integrering av moderne verktøy og strategier i norske planteforedlingsprogrammer.
Genomics for økt bærekraft og konkurranseevne innen norsk avlsarbeid på husdyr, fisk og planter.
Norsk malt, humle og urter – smaken av norsk øl.